Millionaire ‘geeft’ zijn supercars aan daklozen. Zijn reden is redelijk slim!

Het is moeilijk om zinnig te worden geslagen.

Je hebt het steeds meer, met veel links om je honden en hun erfgenamen te houden op de manier waarop je gewend bent geworden.

Dus wat doe je met de rest? U geeft het weg. ‘Niemand kan rijk worden zonder zichzelf anderen te verrijken’, zei de schotse-Amerikaanse industrieus Andrew Carnegie, die ongeveer 10 miljard dollar uitgegeven in het geld van vandaag, of ongeveer 90 procent van zijn fortuin. “De man die rijk sterft, schiet dood.”

Nu heeft Mark Zuckerberg de marmeren mantel van Carnegie aangenomen. Hij en zijn vrouw, Priscilla Chan, kondigden de geboorte van hun dochter Max aan, met een belofte om 99 procent van hun aandelen in Facebook geleidelijk af te geven. Om dit in perspectief te zetten, let erop dat de resterende aandelen waarop ze nu moeten bestaan, ongeveer $ 450 miljoen bedragen. Ze hebben de 1 procent herdefinieerd. Zo weinig Max zal OK zijn, maar waar zet dat haar ouders in de galerij van de royale? Hier negeren we die waardige rankings om een ​​selectie van grote givers of note te presenteren.

Mark Zuckerberg en Priscilla Chan

Hoe veel?! $ 45bn (£ 30bn)

En de rest. Het Facebook-krachtpaar heeft al meer dan een miljard pond weggegooid, waaronder $ 25 miljoen om Ebola aan te pakken. Het nieuwe cadeau wordt tijdens hun leven door het Chan Zuckerberg-initiatief afgegeven. De webpagina (een Facebook-pagina, natuurlijk) bevat een snazzy nieuwe logo en hartverwarmende plannen om het menselijk potentieel te bevorderen en gelijkheid te bevorderen.

Een lange brief aan hun dochter maakt nugter bedtijd lezen en bevat een focus op gezondheidsonderzoek, onderwijs en digitale toegang. Een bijgevoegde video bevat een serie Hallmark-ready-expressies van mom-and-pop goodwill. Het initiatief is een bedrijf in plaats van een liefdadigheid, maar een woordvoerder herhaalde gisteren zijn nobele doelstellingen. We zouden ons cynisme moeten meten (ze hoefden dit niet te doen), maar we vragen ons ook af of Facebook de vrijgevigheid van zijn oprichter kan uitbreiden naar zijn (perfecte wettelijke!) Bedrijfsbelastingregelingen.

Bill en Melinda Gates

Hoe veel?! $ 27bn (£ 18bn)

De originele tech mogul en zijn vrouw spinnen geld alsof het confetti is bij een bruiloft van een papiermagnet. En waarom niet als je $ 84 miljard waard bent? Vijf jaar geleden kondigde de oprichter van Microsoft en de Bill en Melinda Gates Foundation aan dat hij 95 procent van zijn rijkdom zou doen aan do-goodery. Ze hebben ook een bondgenoot in Warren Buffet, de even rijke belegger, bekend als de “Oracle of Omaha”. Dit jaar schonk de 85-jarige ongeveer 2,84 miljard dollar aan de Bill en Melinda Gates Foundation en vier familie liefdadigheidsinstellingen als onderdeel van zijn plan om zijn rijkdom weg te geven.

Maar deze Amerikaanse stijl van groot geven, in een land waar het belastingstelsel filantropie betekent, speelt een grote rol in het publieke leven, heeft zijn critici. In 2010 vertelde de Duitse scheepsmagneet Peter Krämer aan Der Spiegel: “U kunt in de Verenigde Staten veel schenkingen afleggen in uw belastingen, zodat de rijken een keuze maken: zou ik liever doneren of betalen? De donoren nemen de plaats van de staat. ”

Charles Francis Feeney

Hoe veel?! $ 6,3 miljard (£ 4,2 miljard)

Geen miljardair heeft zo’n verplichting getoond om geld te verliezen. Forbes beschreef het Ierse-Amerikaanse duty-free magnaat in 2012 als de “James Bond of Philanthropy. In de afgelopen 30 jaar is hij door de wereld omgekomen met een clandestiene operatie om een ​​fortuin van 7,5 miljard dollar af te leiden, afgeleid van cognac, parfum en sigaretten.” Het magazine voegt eraan toe: “Terwijl de zakenwereld de titanen obsesseren om zoveel mogelijk rijkdommen op te halen, werkt Feeney dubbel voor de dood.”

Feeney’s Atlantic Philanthropies Foundation is te wijten aan het storten van contant geld in 2020 na de ondersteuning van oorzaken zo uiteenlopend als vrede in Ierland en Vietnam’s gezondheidszorg systeem. Hij is nu op zijn laatste miljoen pond, geeft of neemt, en is beschreven door Bill Gates als een rolmodel “en het ultieme voorbeeld van het geven van het leven”. Nu 84, geeft hij zelden interviews en is zeker niet op Facebook.

George Soros

Hoe veel?! $ 8 miljard (£ 5,4 miljard)

Wanneer het niet controversieel speculeert op valuta’s inclusief het pond (in 1992 werd hij genoemd “de man die de Bank of England brak) nadat hij een geschatte winst van $ 1 miljard op Black Wednesday had gehaald), is de Hongaarse geboren Amerikaanse financier uitgegroeid tot een model van progressief liberaal geven.

Nu 85, heeft hij enorme fondsen gelegd in oorzaken, waaronder de strijd tegen apartheid en de opkomst van democratie achter het ijzeren gordijn. Zijn Open Society Foundations bevordert gerechtigheid, volksgezondheid en een vrije pers en hij is ook politiek. Hij heeft Barack Obama op de hoogte gebracht van miljoenen en vroeger nog meer geld in de poging om George W. Bush te verdrijven, met de belofte om zijn geluk te geven voor de oorzaak “als iemand het gewaarborgd heeft”. Hij neemt nu de Russische president Vladimir Poetin aan, waarvan de officier van justitie vorige week de liefdadigheid heeft verbannen op grond dat het de veiligheid van de staat en de Russische grondwet bedreigde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *